► Efterårskrokus

Høsttidløs (Colchicum autumnale), på dansk “Nøgen jomfru”, men ofte fejlagtigt kaldet efterårskrokus, er en løgplante med en spinkel men høj vækst. Blomsterne vælter nemt. Alle dele af planten er giftige. Blomstringen sker september-oktober, når bladene for længst er visnet væk.
Her i haven melder de sig punktligt den 1. september. 🙂
Der findes mange arter af slægten Colchicum, bl.a. en hvid, ‘Album’, og en dobbelt, ‘Pleniflorum’, og Colchicum vernus som blomster om foråret, Colchicum variegatum som har plettede blomster, og Colchicum byzantinum med forholdsvis store violette blomster.
Bladene er store som tulipanblade, og kommer op om foråret. De visner først væk midt i juni, så de bør placeres bagest i blomsterbedet/ busketten.
Nøgen jomfru har 6 støvdragere og 3 grifler. Efterårskrokus har 3 støvdragere og 1 griffel.

Crocus speciosus fra Orienten er en nem og frodig efterårskrokus, som har en stor rødlilla eller skiferblå blomst med nerver i en dybere farve. Den blomstrer i september. Efterårs­krokus blomstrer samtidig med høst­tidløs (nøgne jomfruer); men de to slægter kendes fra hinanden på følgen­de: efterårskrokus har smalle, græslig­nende blade og små knolde (som de forårsblomstrende), Høsttid­løs har brede, grove blade om foråret, og en stor knold.

Denne hjemmeside bruger cookies for at kunne. Ved at fortsætte accepterer du de nødvendige cookies.